måndag 16 mars 2015

En liten glimt av Shanghai


Shanghai är den största staden i Kina och hela "kommunen" har ca 20 miljoner invånare beroende lite på hur man räknar, invånare , yta mm . Staden brukar ligga i topp på olika listor och växla lite om andra tredje fjärde platser beroende på vem som undersökt. 
Tokyo brukar iallafall ligga i topp. 
Oavsett om Shanghai klassas som tvåa, trea eller fyra över världens största städer är den STOR, väldigt stor. Ändå upplevde inte jag att känslan var FÖR stor,visserligen såg vi bara en liten del men ändå.
 Det fanns inga stressade människor, trafiken var inte alls så tät som jag föreställt mig och framför allt var atmosfären otroligt vänlig. 
Ingen kriminalitet att tala om, det klart att om straffet för att snatta en chokladkaka kan vara typ 30 års fängelse så stoppar det väl en hel del....

När vi var där v.7 så smyckades staden inför det kinesiska nyåret som stod för dörren , det var om möjligt ännu renare på gator och torg , folk överallt som plockade det lilla skräp som var slängt offentligt.
Vi hade tur med vädret, Shanghai har ungefär samma årstider som Sverige med undantag att somrarna kan vara otroligt heta och oftast inte så mkt snö på vintern ;) Vi hade kyliga mornar men med solens hjälp blev dagstemperaturen tillåtande att sitta ute och ta något att dricka på en uteservering. Inte en regndroppe fick vi på oss. 

Den här dagen var det disigt, smogen gjorde sig påmind.
Här står jag vid floden Pu som delar Shanghai i två delar. 

Utmed den här sidan finns en lång "strandpromenad" som heter Bund , utmed denna gata finns gamla europeiska byggnader som för en stund påminner en om London tyckte jag , vänder man sedan blicken över floden har man utsikt över Shanghais nyare distrikt med bla en av Shanghais mest kända byggnad och symbol "Pearl Tower , ett futuristiskt torn med runda bollar som ni kan se nedan. 

För att ta sig till andra sida kan kan man antingen ta någon av båtarna samtidigt som de kör en sightseeingtur på floden eller åka "the Bund sightseeing tunnel" under floden med moderna spårbilar med tillhörande effekter i skiftande färger och former.  Vi gjorde båda delarna.
Vi var till det gamla Shanghai, "gamla stan" och tittade in i berömda tempel , Jade Buddha temple.Fantastiskt pampigt  med alla vackra och ibland lite oväntade statyer.
Offergåvorna var väldigt blandade och man fick lite känslan av "man tager vad man haver"..
 Marknader var det gott om 


Mijöerna kunde var som natt och dag från en gata till en annan, från de stora turiststråken med shoppinggallerior till skyskrapeområden och så det gamla Kina med de typiska husen och så på nästa gata förstod man att det handlade om en helt annan del av Shanghai.....
 Kabelnystan kan man ha till mycket ...Kontrasternas gata 
På "vår sida" floden Pu , strandgatan Bund på andra sidan


Detta var ett mycket litet axplock av bilder från vår häftiga resa , tyvärr var inte kameran med och för en gång skulle kände jag för att uppleva det mesta genom mina egna sinnen och inte bara genom kameralinsen :) det hade sin tjusning , dock på bekostnad av utbudet att visa ....Har förstås en del mobilbilder men de ligger kvar i mobilen än så länge....

Vi hade turen att få åka med en god vän som kan Shanghai som sitt andra hem och vi slapp därmed göra vissa misstag, vi behövde inte fastna i alla turistfällor ;)
även om några slog igen på oss det märkte vi och säkert var det några som slog igen utan att vi märkte det också...hihi , tex när försäljarna på "fakemarket" så väldigt nöjda ut och tackade ja till ett bud direkt, då kunde man misstänka man blivit lurad.

Men hedern och seden säger att lagt bud ligger , från båda håll så det var bara att betala och se glad ut :) det mesta håller ännu så allt var nog inte skit :)

7 kommentarer:

 1. Fascinerande stad! Häftig resa! Har aldrig varit där men mina döttrar har varit där flera gånger. Deras pappa bor i Shanghai. Han har även bott i Bejing.

  Kram Anna

  SvaraRadera
 2. Häftig resa! Härliga bilder och färger! Dit skulle jag kunna tänka mig att resa :)

  SvaraRadera
 3. Tack för den fina rundturen såhär på tisdagsmorgonen. Uppskattas, vilken häftig stad.
  Ha det gott
  Kram Maria

  SvaraRadera
 4. Hej Anna!
  Tack för att du tog oss med på din Shanghai resa! Jag minns de gamla kvarteren, var på afternoon tea där på ett ställe som jag tror hette Huxtington el liknande. Även drottning Elisabeth av England hade druckit sitt tea där:-) Shanghai är en något av en mysig stad tycker jag, trots sin storlek! Önskar dig en fin torsdag imorgon!
  Kram Anna
  Ps. Hoppas det går åt rätt håll med ditt knä!

  SvaraRadera
 5. Dit skulle jag vilja resa. Det är skönt att åka utan kamera ibland, det gjorde du rätt i. Själv blir jag nästan stressad om jag upplever något utan att kunna fota det Hihi. Kram

  SvaraRadera
 6. Åh vilken resa! Så kul att se...inte precis det första resmål man tänker på därför så kul att få följa med! Underbara bilder också.
  Ha en skön helg!
  Kram Titti

  SvaraRadera
 7. Härliga resebilder och det verkar ha varit en härlig resa :)

  SvaraRadera