tisdag 24 mars 2015

Can Cook

Jag skrev om vår matlagningskurs Can Cook för ett par veckor sedan och lovade berätta lite mer. En skolsköterskekollega och jag startade Can Cook förra året efter att ha varit i Liverpool och blivit inspirerade av hur de där jobbar med att få folk att avstå från den sk  snabbmaten och börja laga egen maten från grunden igen.

Här på landsbygden är kanske inte den snabbmaten som man tänker sig i England den största fienden utan mer att man inte äter så mycket lagad mat i alla familjer. Det blir istället kanske en del fil, flingor och mackor och kanske fryst snabbpizza. 

Vi menar att det inte är tillräckligt för barn som växer och utvecklas. De behöver lagad och näringsriktig mat.  
Tillsammans med en kock startade vi dessa matlagningskvällar för att ge inspiration i köket.

Våra deltagare kan vilja ha tips på nya recept, hur planerar man för en vecka när tiden är knapp,  man kanske vill ha stöd kring matlagningen för man har barn som behöver begränsa energiintaget.
Det kan också vara barn som har svårt för att pröva nya smaker, man kanske bara har två ,tre rätter som går hem, här får de vara med och experimentera och laga och prova och smaka och hittills har inget barn inte provat det som de själva lagat ...och föräldrarna blir jätteförvånade :)

Det är såå kul att se de småkockarna i vita höga mössor hantera kniv och skärbräda som värsta proffset :)

Vi avslutar sedan med att tillsammans äta av det vi lagat och på så sätt förmedla den härliga känslan att att sitta ner tillsammans och prata och äta och umgås. Den sociala biten kring mat och ätande är nog så viktig ! Duka lite fint och lägg ner lite omsorg på det så blir det extra mysigt , även här kan barnen med fördel vara med och göra det trevligt.

Efter varje kväll får deltagarna utvärdera och skriva ner önskemål inför nästa gång. Det är alltid lika spännande att se vad deltagarna tycker och vill lära mer om.

Så imorgon kväll är det sista gången för den här gruppen , de kommer får med sig minst 12 nya recept att använda sig av i sin vardagsmatlagning och förhoppningsvis fortsätter barnen att vilja vara med och lära , prova och intressera sig för vad som är bra mat för kroppen och knoppen :)

Porslin från Piqueprovence

3 kommentarer:

 1. Vilken bra idé! att samlas och ge varandra råd och tips kring vardagsmat och få barnen delaktiga i köket. Jag skriver ju en del om just det på bloggen,att planering är A och O för att smidigt få vardagsmaten på bordet och om vikten av att låta barnen vara med i köket och få skära och vispa för att få dem nyfikna på mat. Tack för att du delar med dig! Kram Birgitta

  SvaraRadera
 2. Härligt inlägg och visst är maten A och O för att man ska må bra! Alltid lika kul att kika in till dig och få lite inspiration...
  Varm kram!
  Titti

  SvaraRadera
 3. Vilken bra idé!

  SvaraRadera